Bill Gates stopt met dagtaak bij Microsoft

Icoon Buitenlands's Werelds grootste softwareconcern Microsoft heeft vandaag aangekondigd dat voorzitter en mede-oprichter Bill Gates langzaamaan gaat stoppen met zijn dagtaak bij de softwaregigant. Vanaf juli 2008 wil Gates meer tijd gaan besteden aan zijn liefdadigheidsinstelling. Hij zal vanaf dat moment slechts part-time werken als voorzitter en technisch adviseur.

Gates zei vandaag dat hij heeft besloten om binnen twee jaar na vandaag zijn persoonlijke prioriteiten te gaan reorganiseren. Hij moest er wel aan toevoegen dat hij één van de beste banen ter wereld heeft.

"Ik vind dat grote rijkdom een grote verantwoordelijkheid met zich meebrengt - de verantwoordelijkheid om dingen terug te doen voor de maatschappij en te zorgen dat die op de beste manier worden teruggegeven, aan diegenen die het het hardst nodig hebben. Maar ik ga zeker nog niet met pensioen", aldus Gates.

De huidige technische voorzitter van Microsoft, Craig Mundie, wordt het hoofd van onderzoek en bedrijfsstrategieën. Hij zal worden vervangen door Ray Ozzie die samen met Gates zijn visie gaat geven op alle technische ontwerpen en producten.

Steve Ballmer zal nog meer in de voetsporen van Gates gaan treden. "Het is mijn voorrecht om zij-aan-zij te werken met een echte visionair die zich nu gaat storten op de grootste weldaad aller tijden", aldus Ballmer.

Gates richtte Microsoft in 1975 op samen met Paul Allen. Microsoft is vooral bekend om het besturingssysteem Windows, dat wereldwijd veel wordt gebruikt. Microsoft ging naar de beurs in 1986 en heeft sindsdien enorme aandelenkoersen meegemaakt. Gates bleef president van het bedrijf tot 2000, toen Steve Ballmer het roer overnam.

In datzelfde jaar richtte Gates zijn liefdadigheidsinstelling op, welke nu 29,1 miljard dollar in bezit heeft. In 2005 werden Gates en zijn vrouw, samen met leadzanger Bono van de band U2, verkozen tot Time Magazine's Personen van het Jaar 2005.

Bill Gates bij het 30-jarig jubileum van Microsoft
Bill Gates bij het 30-jarig jubileum van Microsoft


Met dank aan rena voor de submit.