'Nederlands elftal is te blank'

WK 2006Marco van Basten wil met een vrijwel 'lelieblank elftal' Wereldkampioen worden, zo menen nogal wat Nederlandse Surinamers volgens de Volkskrant. 'San Marco' is voor menig luisteraar van de Surinaamse zenders in de grote steden de gebeten hond. Hij wordt verketterd omdat hij de sportieve trots van de Surinamers, jongens als Kluivert, Seedorf en Davids, met chirurgische precisie heeft verwijderd uit Oranje. ''Hij heeft de Surinaamse spelers verwijderd als een kankergezwel.'' In de 'zwarte' cafťs in de Randstad kunnen sommigen zijn bloed wel drinken.

Fernand Gout (55), ooit voetballer van het Surinaamse jeugdteam op de Koninkrijksspelen, noemt in de Volkskrant het beleid van Van Basten zelfs ''puur racisme''. Gout: ''Ik neem geen blad voor de mond, dus ik zeg het maar openlijk. Dit deugt gewoon niet. Ik ben nog steeds voor Oranje, ondanks alles. Maar het hart van alle Surinaamse Nederlanders bloedt deze weken.'' Ook andere Surinamers beklagen hun leed in de krant over deze gang van zaken. Ze zeggen voor ArgentiniŽ te zullen juichen komende woensdag, omdat dat een Zuid-Amerikaans team is.

Een ander geluid komt van de 52-jarige Surinamer John: ''Er zijn toch genoeg bruine spelers in Oranje? Jongens als Babel, Maduro. Je woont en werkt in dit land. Dan ben je gewoon voor Nederland.'' Hij vindt dat de anderen niet zo uit hun nek moeten kletsen.

Meer WK-nieuws vind je op de WK-site van FOK!.