Van der Laan 'heel emotioneel' over gratis musea

Icoon PolitiekDe spanningen tussen de Tweede Kamer en het kabinet lopen hoog op. Dit maal is het gevoelige onderwerp van gesprek gratis toegang voor rijksmusea. De Kamer is vůůr, de staatssecretaris is absoluut tegen. "U heeft geen idee wat u aanricht", aldus een 'heel emotionele' Medy van der Laan.

"U wilt op deze manier meer allochtonen naar het museum halen, maar geloof me, er komt geen allochtoon extra. Bovendien ontneemt u de musea de mogelijkheid te investeren. Ik ben geschokt door uw voorstel." De Kamer geeft echter geen gehoor aan deze emotionele uitspraken van Van der Laan; een meerderheid van PvdA, VVD en SP diende dinsdag een voorstel in tot gratis toegang voor rijksmusea.

De musea zullen alleen voor Nederlanders gratis worden. Als je als Nederlander belasting betaalt krijg je een 'cultureel paspoort' opgestuurd, waarmee de musea gratis bezocht kunnen worden. Buitenlanders, die bij het Van Gogh museum zo'n 80 procent van de bezoekers uitmaken, moeten wel gewoon entree betalen.

Met dank aan Mainport voor de herschreven submit.