Klacht tegen De Hond om zaak Louwes

Icoon JustitieHet college van procureursgeneraal heeft gisteren beslist dat fiscaal jurist Ernest Louwes geen nieuw proces hoeft te krijgen. Louwes zit een celstraf uit van 12 jaar voor de in 1999 gepleegde moord op de 60-jarige weduwe Jacqueline Wittenberg uit Deventer. Opiniepeiler Maurice de Hond was de afgelopen maanden bezig met het verzamelen van bewijsmateriaal dat moest aantonen dat Louwes onschuldig was en dat klusjesman Michael de J. met zijn vriendin achter de moord zaten.

Volgens de top van Justitie heeft het aangeleverde materiaal van De Hond juist alleen maar meer de schuld aangetoond van Louwes. De voormalige klusjesman van de vermoorde weduwe heeft er volgens hen niets mee te maken. Het justitieteam heeft zelf ook een nieuw en uitgebreid DNA-onderzoek uitgevoerd naar sporen op de blouse van het slachtoffer. In totaal is er nu sprake van elf contactsporen en twee bloedsporen op de blouse die overeenkomen met het DNA-profiel van de Louwes.

De zaak krijgt nu een strafrechterlijk vervolg voor Maurice de Hond. Klusjesman De J. laat het er namelijk niet bij zitten dat hij door De Hond publiekelijk is weggezet als moordenaar. Zijn advocaat gaat een strafklacht indienen wegens laster en smaad. Daarnaast wordt een fikse schadeclaim overwogen.

De advocaat van De J., mr. Jan Vlug, stelt strijdvaardig: ''We zullen eerst kijken hoe onze smaad en lasteraangifte uitpakt en dan een civiele procedure aanspannen. Hoe hoog de claim wordt, is nog niet bekend. Maar De Hond zal een zware pijp gaan roken. Michael de J. en zijn vriendin hebben vreselijke maanden achter de rug en zijn bijvoorbeeld allebei hun baan kwijtgeraakt.''

De advocaten van Louwes, mr. Geert-Jan Knoops en diens echtgenote mr. Carry Knoops, stappen overigens toch met een herzieningsverzoek naar de Hoge Raad. Volgens hen is de conclusie van het college van procureursgeneraal onjuist.

Met dank aan Brillies voor de submit.