AIVD niet welkom op UvA

Icoon BinnenlandsDe Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft een bijeenkomst aan de Universiteit van Amsterdam na de protesten van een groep studenten, afgeblazen. De inlichtingendienst wilde studenten die bijna afgestudeerd zijn interesseren voor een baan bij de AIVD. "Aangezien de dienst de komende tijd fors uitbreidt, zijn we op zoek naar nieuwe mensen", aldus AIVD-woordvoerder Margreet van Hulst. Sommige studenten waren daar niet zo blij mee.

De groepering 'Internationale Socialisten' is de verantwoordelijke van de geslaagde protestactie tegen de 'rekruteringsdag' van de AIVD. Met pamfletten probeerde deze groep van ongeveer 20 studenten een discussie over geheime diensten aan te wakkeren. "Geheime diensten staan wereldwijd vooraan als het gaat om het inperken van burgerlijke vrijheden. Ze willen dingen niet openbaar maken, en regels die de privacy van mensen aantasten lappen zij aan hun laars", zo sprak de organisator van het protest, Bram Wanrooij.

Naar aanleiding van de protesten verklaarde de inlichtingendienst "geen onrust" te willen, en blies zij de bijeenkomst af. De AIVD valt onder het ministerie van Binnenlandse Zaken, en heeft als voornaamste taak om terroristen te bestrijden.