Turkije en EU beginnen onderhandelingen

Vlaggen Turkije en EU Turkije heeft de eerste stap gezet richting toetreding tot de Europese Unie. Ondanks hevig verzet van Cyprus hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten van de EU besloten om de onderhandelingen te beginnen.

Maandag hebben de EU en Turkije het eerste hoofdstuk van de onderhandelingen, over onderzoek en wetenschap, geopend en meteen weer afgerond. Turkije voldoet namelijk aan alle regels in dat hoofdstuk, aangezien de EU bijna geen wetgeving heeft op dat gebied. "Het is natuurlijk symbolisch. Wat de Turken wilden is dat de onderhandelingen geopend zouden worden", aldus minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot.

Cyprus heeft wel een regeling afgedwongen. Onder druk van Cyprus hebben de ministers van Buitenlandse Zaken een voorbehoud gemaakt bij de eerste onderhandelingen. Als Turkije een douaneverdrag met Cyprus niet in werking laat treden, dan kunnen de onderhandelingen worden teruggedraaid. Met dat douaneverdrag kunnen Cypriotische vliegtuigen en schepen Turkije binnen, maar hoeft Turkije het land Cyprus niet officieel te erkennen. Het is een soort indirecte erkenning. Cyprus heeft de onderhandelingen met Turkije een langduriger proces gemaakt dan nodig was. Telkens probeert Cyprus verzet aan te tekenen tegen de onderhandelingen.

De EU heeft overigens al eerder geëist dat Turkije dit douaneverdrag zou ondertekenen. Turkije kreeg toen tot eind dit jaar de tijd. Die deadline geldt nog steeds. "Er komt een punt, eind dit jaar, dat we willen weten hoe ze in Ankara verder denken te procederen", aldus Bot.

Met dank aan hav0c voor de submit.