'EU-breed referendum over grondwet'

Icoon Europa De Oostenrijkse bondskanselier, en tevens voorzitter van de Raad van de Europese Unie, Wolfgang Schüssel wil dat er een referendum komt in alle lidstaten van de Europese Unie over de Europese grondwet. Hij vindt dat de grondwet aangenomen moet worden als een meerderheid van de Europese burgers en een meerderheid van de EU-lidstaten voor stemt.

"Ik kan me goed voorstellen dat er tegelijkertijd een referendum komt in alle EU-lidstaten. De grondwet wordt geaccepteerd als de meerderheid van de Europese bevolking en de meerderheid van de lidstaten het goedkeurt". Hij vindt dat Nederland en Frankrijk met dit voorstel moeten komen, aangezien zij de Europese grondwet vorig jaar door middel van een referendum verworpen hebben. Ook vindt hij het niet erg als het verdrag een nieuwe naam krijgt, en dat er wijzigingen in zullen komen.

De Europese leiders zijn momenteel bezig met een Europese top. Het lijkt er op dat er geen echte conclusies genomen gaan worden, en dat de 'periode van reflectie' uitgebreid gaat worden. De lidstaten hebben dan langer de tijd om na te denken hoe ze met het probleem om willen gaan. De lidstaten lijken een oplossing te willen zoeken in de eerste helft van 2007. Dan is Duitsland voorzitter van de Raad van de EU. Duitsland is voor het invoeren van de grondwet. De uiteindelijke invoering van het nieuwe verdrag zou de tweede helft van 2008 moeten worden. Frankrijk is dan de voorzitter.