'Zelfmoordenaar zou spoedig vrijkomen'

Icoon TerrorismeEén van de gevangenen die gisteren, samen met drie medegevangenen, zelfmoord pleegde in Guantánamo Bay, zou zeer binnenkort worden vrijgelaten. Zo meldde de advocaat van de gedetineerde aan de BBC vandaag.

Volgens de advocaat van Saudiër Mani Shaman Turki Al Habardi Al Utaybi op de lijst van Amerika met gevangenen die spoedig zouden worden vrijgelaten. Op deze lijst staan nog 140 andere gevangenen. De Saudiër wist het alleen nog zelf niet, omdat men in Amerika nog niet wist waar Al Utaybi zou worden heengebracht nadat hij was vrijgelaten.

De Saudiër pleegde zelfmoord, omdat er in Guantánamo Bay nog steeds niet zo strikt wordt omgegaan met de regels en rechten die krijgsgevangenen en verdachten van misdrijven normaal hebben. Op dit moment zijn tientallen, van de 460 gevangenen, in hongerstaking gegaan. Volgens militaire functionarissen probeerden zeker 23 personen al minstens één keer zelfmoord te plegen. Er was echter nog geen enkele gevangene overleden sinds de start van het kamp in 2002.