'Zelfmoordenaar zou spoedig vrijkomen'

Icoon TerrorismeEťn van de gevangenen die gisteren, samen met drie medegevangenen, zelfmoord pleegde in GuantŠnamo Bay, zou zeer binnenkort worden vrijgelaten. Zo meldde de advocaat van de gedetineerde aan de BBC vandaag.

Volgens de advocaat van SaudiŽr Mani Shaman Turki Al Habardi Al Utaybi op de lijst van Amerika met gevangenen die spoedig zouden worden vrijgelaten. Op deze lijst staan nog 140 andere gevangenen. De SaudiŽr wist het alleen nog zelf niet, omdat men in Amerika nog niet wist waar Al Utaybi zou worden heengebracht nadat hij was vrijgelaten.

De SaudiŽr pleegde zelfmoord, omdat er in GuantŠnamo Bay nog steeds niet zo strikt wordt omgegaan met de regels en rechten die krijgsgevangenen en verdachten van misdrijven normaal hebben. Op dit moment zijn tientallen, van de 460 gevangenen, in hongerstaking gegaan. Volgens militaire functionarissen probeerden zeker 23 personen al minstens ťťn keer zelfmoord te plegen. Er was echter nog geen enkele gevangene overleden sinds de start van het kamp in 2002.