Campagne tegen 'strijken' borsten

In Kameroen is een campagne van start gegaan om het 'strijken' van de borsten bij meisjes tegen te gaan. Dit traditionele gebruik is bedoeld om voortijdige borstvorming bij jonge meisjes te voorkomen. ''De praktijk bestaat er in de borsten te masseren met hevig verwarmde voorwerpen, met de bedoeling ze te laten verdwijnen'', zo staat in een rapport over deze kwestie. Als slogan gebruikt de campagne de kreet: ''Borsten zijn een geschenk van God. Laat ze natuurlijk groeien.''

Naar schatting wordt het borstenstrijken toegepast bij 25% van de meisjes in Kameroen. In sommige provincies loopt dat op tot 50%. De ''zeer pijnlijke massages'' worden uitgevoerd met verhitte poken, kokosnootschelpen en stenen. De behandeling wordt dagen na elkaar uitgevoerd, en soms opgevolgd door de borsten in te pakken in elastische stof.

Reden voor het 'strijken' is dat ouders willen voorkomen dat hun net puberende dochters te veel aandacht van mannen krijgen. Het effect is wisselend; soms werkt het, soms niet en soms groeien de borsten juist harder. De gevolgen kunnen echter zeer ernstig zijn: infecties, cystes, kanker en verstoring van de melkproductie.

Met dank aan LSDsmurf voor de submit.