VVD-minister: 'Verdonk is een kutwijf!'

Icoon Politiek De strijd om het lijsttrekkersschap van de VVD heeft ook binnen het kabinet tot grote spanningen geleid. D66-minister Alexander Pechtold zegt dat een VVD-minister tijdens de ministerraad Rita Verdonk beledigd heeft: "Verdonk is een kutwijf!". Welke minister het betreft wilde hij niet zeggen. Eigenlijk mag er niet publiek gesproken worden over ministerraden.

Pechtold vond dit "een dieptepunt voor het kabinet. Gelukkig was er een unaniem oordeel dat een grens was overschreden". Jan Peter Balkenende heeft zich niet met de affaire bemoeid, omdat hij niet zou weten welke minister de belediging uitsprak. Volgens Pechtold is dit wel degelijk bekend. "De richting van mijn blik tijdens de ministerraad zei voldoende".

De D66-minister had overigens liever Rita Verdonk dan Mark Rutte als lijsttrekker van de VVD gezien. "Dan was Geert Wilders, een man die leeft van onderbuikgevoelens, weggeweest en dan had D66 meer ruimte gehad. Maar ik heb goed opgelet tijdens de VVD-campagne. Mark Rutte heeft geen stropdas, maar dat betekent nog lang niet dat hij links is".