Grote meteorietinslag in Noorwegen

Icoon BuitenlandsIn het noorden van Noorwegen is afgelopen woensdag een meteoriet ingeslagen. De impact van de knal was vergelijkbaar met die van de atoombom die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog op de Japanse stad Hiroshima is gegooid.

Inwoners van de provincies Troms en Finnmark zagen woensdagnacht rond 2 uur een grote vuurbal in de lucht. Enkele minuten later was een harde klap te horen. Een boer die op het moment van de inslag bezig was met de bevalling van een merrie beschreef het geluid dat hij hoorde als 'de ontploffing van een flinke lading dynamiet op een kilometer afstand'.

Astronomen hebben opgetogen gereageerd op het nieuws. Het komt zeer zelden voor dat Noorwegen getroffen wordt door een dergelijke grote meteoriet. Deze meteoriet, die uiteindelijk insloeg in een gebergte in het Noorden van Troms, is vermoedelijk de grootste steen die Noorwegen ooit heeft geraakt. Het vorige record stond op een meteoriet van ruim 90 kilo die het land in 1904 trof.

De meteoriet heeft, doordat de locatie waar ze uiteindelijk neerkwam niet bewoond is, geen schade aangericht of slachtoffers gemaakt.


De meteoriet voor de inslagMet dank aan FatalException en beauco voor de submit.