'Husky bijt normaal geen kinderen'

BinnenlandsHet drama dat zich gisterochtend in het Friese Gorredijk afspeelde, waar een husky een 8 dagen oude baby doodbeet, heeft tot geschokte reacties geleid bij liefhebbers van het hondenras. De husky's gelden sowieso al niet als agressieve honden waarvoor een fokverbod geldt, bovendien zijn ze van nature menslievend, zegt husky-kenner Hanneke Eleveld vandaag in Het Parool.

Eleveld haalt een bericht aan van een aantal maanden terug, over een husky die een pasgeboren baby van de verdrinkingsdood redde in Taiwan. Zulk gedrag past volgens haar meer bij de hond. ''Ik weet natuurlijk niet of de husky uit Gorredijk een raszuivere hond was. Het ras staat dicht bij de wolf, en helaas worden er heel wat husky's buiten de vereniging om doorgefokt.'' Husky's (poolhonden) hielden vroeger juist kinderen warm in de iglo.

De husky uit Gorredijk had overigens tot gisteren ook nog nooit agressief gedrag vertoond tegenover mensen. Wel had het beest vorige week een kat gebeten. Volgens de politie staat het vrijwel vast dat de baby door de hond uit zijn wiegje is gehaald en doodgebeten. Eleveld denkt dat het acht dagen oude jongetje een geluidje heeft gemaakt, waarop de hond gereageerd heeft.

Hondenexperts adviseren ouders met kleine kinderen altijd het dier nóóit alleen te laten met hun kroost. Honden zien kinderen tot pakweg een jaar of 12 namelijk als ondergeschikt. Ouders met een baby op komst moeten voor de geboorte de kinderwagen alvast in huis zetten, maar tevens de geboortekamer tot verboden terrein verklaren. Een hond mag wel kennismaken met de baby, maar het kind mag nóóit op de grond worden gelegd.


Twee Siberische husky's