'Nederland niet voorbereid op hittegolf'

Icoon WeerHet kwik is de afgelopen dagen flink gestegen en gisteren werd er zelfs al een hittegolf voorspeld. Het Rode Kruis waarschuwt vandaag dat, als er een hittegolf komt, Nederland onvoldoende is voorbereid. De voorlichting is onvoldoende en hulpverleners zijn niet goed opgeleid. Dat kan tot slachtoffers leiden. De extreme hitte in de zomer van 2003 zorgde voor 1400 tot 2200 doden in ons land.

Het Rode Kruis start daarom met het project 'Hittegolf': "Niet alleen ouderen hebben last van de warmte, maar ook bezoekers van grootschalige evenementen, zoals popconcerten, kunnen door de warmte onwel worden", aldus Madeleen Helmer van het Klimaatcentrum Rode Kruis. "Bovendien vinden de hittegolven in de vakantieperiode plaats, waardoor familie en verzorgers vaker afwezig zijn en eenzame mensen zichzelf moeten helpen. Daar moeten we ons beter op voorbereiden."

Helmer vindt dat de overheid en de betrokken organisaties hittegolven niet serieus nemen. Ze moeten zich beter bewust worden van de risico's die aan extreme warmte verbonden zijn. Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) vindt dat er geen reden is om zorgen over te maken: "De zorginstellingen kennen een vochtprotocol. Wij achten dat voldoende voorbereidingsmaatregelen." Het project start deze zomer in de regioís Utrecht, Amsterdam en Tilburg.