VS tevreden met reactie Iran

Icoon Buitenlands De Verenigde Staten zijn tevreden over de reactie van Iran op het internationale voorstel over het omstreden Iraanse atoomprogramma. Iran heeft gezegd het aanbod serieus te nemen. Ali Larijani, hoofdonderhandelaar over het nucleaire programma van Iran, heeft gezegd dat zijn land de voorstellen gaat bestuderen. Hij vond een groot deel van de plannen positief. Wel vond hij dat er 'onduidelijkheden' waren in de plannen, waarover hij nog duidelijkheid wil. Larijani vond het overleg met Buitenlandcoördinator van de Europese Unie Javier Solana "een goed gesprek".

Iran hoopt dat er nog een ronde van besprekingen en onderhandelingen komt. Als Teheran deze "vergaande" voorstellen niet accepteert, dan moeten zij rekening houden met strafmaatregelen. Dat hebben de VS, Rusland, China en de EU laten weten.

De VS doet belangrijke consessies op handelsgebied. Zo opent de VS deels haar handelsgrenzen met Iran, waardoor Iran voor het eerst in 27 jaar nieuwe onderdelen voor hun Boeing-toestellen kunnen importeren. Ook kan Iran landbouwtechnologie importeren en zullen de genoemde landen Iran helpen toe te treden tot de Wereldhandelsorganisatie WTO. Europa zal helpen met de bouw van lichtwaterreactoren in het land voor binnenlandse energie.

Iran mag na de onderhandelingen op beperkte schaal uranium blijven verrijken. Solana vindt wel dat de Iraniërs tijdens de onderhandelingen moet stoppen met uraniumverrijking. "We moeten onderhandelen zonder dat het proces van verrijking aan de gang is". Solana wil het niveau van verrijking later bepalen. In ruil hiervoor moet Iran de Amerikanen overtuigen dat het land niet aan een kernwapen werkt. Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) moet vaststellen dat de uraniumverrijking inderdaad vreedzaam is. De huidige voorstellen zorgen voor meer binnenlandse energie dan het omstreden atoomprogranna van Iran. Het aanbod is een stuk genereuzer dan het aanbod van vorig jaar augustus dat alleen door de EU werd aangeboden.