Marktplaats.nl goed voor milieu

Icoon Binnenlands De meeste mensen verhandelen hun tweedehands spullen tegenwoordig via Internet, op sites als Marktplaats.nl of Speurders.nl. Uit onderzoek van Marktplaats.nl blijkt dat flink wat afval en energie bespaard wordt door online tweedehands handel. Zo zijn er de afgelopen twee jaar 297.000 producten in de categorie audio- en videoapparatuur aangeschaft via Marktplaats.nl, als alternatief voor een nieuw product. Het onderzoek wijst uit dat daardoor zeker 1.070.453 gigajoule is bespaard.

Ook zorgt online handel voor beduidend minder afval. Er is de afgelopen twee jaar maar liefst 151.073 ton afval bespaard. Een huishouden produceert per jaar ongeveer 500 tot 800 kg huisafval, in vergelijking daarmee is de afvalbesparing behoorlijk te noemen. Ook wordt er water bespaard door het handelen via online veilingsites. Tweedehands producten als alternatief voor een nieuw product hebben een waterbesparing opgeleverd van 1.495.134,6 kubieke meter. Dat staat gelijk aan het waterverbruik van 15.000 huishoudens per jaar. Ook zorgt online handel voor minder uitstoot van zwavel- en koolstofdioxide.

Meer dan vier miljoen Nederlanders hebben in de afgelopen twee jaar een tweedehands artikel gekocht. Zestig procent van deze aankopen gebeurde online. 92 procent van de ondervraagden gebruikte hiervoor onder andere Marktplaats.nl. 42 procent van de ondervraagden maakt gebruik van Speurders.nl en 41 procent van de ondervraagden maakt gebruik van eBay. Veel ondervraagden gebruiken meerdere online veilingsites.

De belangrijkste reden voor veel mensen om een product tweedehands te kopen is geldbesparing. Maar 36 procent van de ondervraagden zegt milieuontlasting ook een belangrijke reden te vinden om goederen online aan te bieden.