PvdA: Horeca zo snel mogelijk rookvrij

Sigaret De PvdA wil dat het kabinet de afspraken met brancheorganisatie Koninklijk Horeca Nederland (KHN) zo snel mogelijk opzegt en de Nederlandse cafťs en restaurants rookvrij maakt. Dat heeft PvdA-Kamerlid Anja Timmer gezegd.

Minister Hans Hoogervorst van Volksgezondheid heeft afspraken gemaakt met de horecasector om de branche langzaam rookvrij te maken. Timmer vindt dat niks en wil dat branche zo snel mogelijk rookvrij wordt. "Je maakt er de pijn voor horeca-ondernemers alleen maar erger mee. Het rookverbod komt er aan, of mensen het leuk vinden of niet". Haar voorbeelden zijn BelgiŽ, Groot-BrittanniŽ en Ierland waar de overheid ook een rookverbod heeft opgelegd. Volgens Timmer is de meerderheid van de Nederlanders voor het rookverbod, en rookt nog maar dertig procent van de bevolking. "Daarbij hebben werknemers nu eenmaal via de wet recht op een rookvrije werkplek. Dat moet ook gelden voor horecapersoneel".

Cafťs en restaurants zijn niet blij met deze oproep om de overeenkomst tussen Hoogervorst en de branche op te zeggen. "Wij houden ons aan de afspraak. Wij willen gastvrij blijven voor zowel rokers als niet-rokers", aldus een woordvoerder van KHN.

De Tweede Kamer spreekt donderdag met Hoogervorst over het rookbeleid in de horeca. Hoogervorst wilde het rookverbod eerder al opleggen, maar werd daarbij teruggefloten door de Tweede Kamerfracties CDA, VVD en LPF. Daaruit rolde het huidige compromis, waarbij de horeca in stappen rookvrij wordt gemaakt. De PvdA was eerst voor dit plan, maar heeft nu een draai gemaakt. Timmer zegt daarover: "Ik spreek veel horeca-ondernemers die dat ook vinden, en zeggen: verbied het nou maar, dan hebben we duidelijkheid". GroenLinks en de SGP zijn voor het rookverbod. NaÔma Azough van GroenLinks vindt het zinloos dat cafťs nog afzuiginstallaties moeten inkopen, terwijl over een aantal jaren het roken in cafťs toch verboden wordt. De SP vindt het te ver gaan om het compromis voortijdig in te trekken. Het CDA wil eerst de evaluatie van het compromis afwachten. Hoogervorst zal die voor de zomer nog naar de Kamer sturen.

Clean Air Nederland (CAN) beweert dat horeca-ondernemers zich niet houden aan het compromis. Daarop zijn zij een burgerinitiatief gestart, die ervoor moest zorgen dat de Tweede Kamer een standpunt zou innemen over de kwestie.