PvdA: Rol religie te groot op Flakkee

Icoon BinnenlandsMinister Remkes van Binnenlandse Zaken moet van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer opheldering geven over de bedreiging van columnist 'Abel den Denker' op Goeree Overflakkee. Deze werd bedreigd naar aanleiding van kritische uitlatingen in huis-aan-huis-blad Regio Venster over de religieuze stand van zaken in Overflakkee. Zo konden enkele mededorpsbewoners zijn spottende toon over het traditionele ambtsgebed voor de raadsvergadering niet verdragen.

Sinds de column verscheen, konden krantenbezorgers niet meer veilig over straat doordat enkele beledigde streng gelovige lezers zich meenden op hen af te moeten reageren. De column, die in totaal zeven keer is verschenen, werd na twee anonieme dreigbrieven aan de redactie afgebroken.

Op het politiebureau werd hoofdredactrice Maria Evers, die aangifte deed, niet bepaald geholpen; de aanwezige medewerker zei volgens haar dat hij de columnist zelf wel "zou willen killen". Regio Venster kiest eieren voor zijn geld en heeft besloten de berichtgeving over de situatie te staken.

Twee PvdA-kamerleden zijn ongerust over de persvrijheid op Goeree Overflakkee en vroegen minister Remkes of hij er hetzelfde over denkt, dat de rol van religie te groot is op het eiland.