'Radicale islam rukt op in Nederlandse moskeeŽn'

PolitiekVandaag hebben de ministers Piet Hein Donner (Justitie) en Johan Remkes (Binnenlandse Zaken) de vierde voortgangsrapportage van de Nationaal CoŲrdinator Terrorismebestrijding (NCTb) naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarin staat dat radicale moslims in Nederland in rap tempo meer invloed krijgen onder gematigde geloofsgenoten.

Volgens het rapport verspreiden radicale islamieten hun ideeŽn steeds vaker via internet en lezingen in het land en nemen ze bovendien gematigde moskeeŽn over.

De bewindslieden noemen de ideologische beÔnvloeding die de radicale moslims op hun gematigde geloofsgenoten uitoefenen, een ''zorgelijke ontwikkeling''. Vooral het salafisme zou in een aantal moskeeŽn oprukken. Aanhangers bedienen zich volgens de ministers van anti-westerse retoriek en keren zich tegen integratie. Het salafisme is een radicale stroming die terug wil naar de 'zuivere pure' islam. Ze zijn geÔnspireerd op de eerste generatie moslims uit de begintijd van de islam. Alleen de Koran zelf en de uitspraken van Mohammed en de eerste vier Kaliefen worden door hen als gezaghebbend beschouwd.