100.000 jaar oud menselijk DNA gevonden

Icoon OnderzoekWetenschappers hebben DNA gevonden van een Neanderthaler die 100.000 jaar geleden zou hebben geleefd. Het gaat hier om het oudste menselijke DNA dat ooit is gevonden.

Het DNA is afkomstig uit een tand van een Neanderthaler kind, welke is gevonden in de Scladina grot in de Meuse Basin (België). Deze vondst doet wetenschappers vermoeden dat we meer genetisch verschillen met onze aanverwante voorouders dan we eerder voor mogelijk hielden. "Het DNA dat is gevonden in de Scladina grot toont aan dat de genetische diversiteit van de Neanderthalers flink is onderschat," zegt een team geleid door Dr. Catherine Hanni. "Toch zijn er meer opeenvolgingen van Neanderthaler DNA nodig dan de tot nu zes beschikbare en langer dan 100 base-paren, om de omvang van de afgelopen diversiteit van de Neanderthalers volledig te kunnen begrijpen".

Neanderthalers leefden tussen de 230.000 en de 28.000 jaar geleden in Europa, Centraal-Azië en in het Midden-Oosten. Ze waren bekwame jagers en goed aangepast aan het leven in verschillende ijstijden, maar stierven uit, toen de Moderne Mens verscheen in Europa. De reden van de uitsterving is nog onbekend - mogelijke opties zijn ziektes, klimaatveranderingen en genetische mutataties door de tijd - maar deze nieuwe DNA studie toont tot nu aan dat er waarschijnlijk geen kruising heeft plaatsgevonden tussen de Neanderthaler en de Moderne Mens.

Schedel Neanderthaler
Zo moeten de schedels van de Neanderthalers er ongeveer hebben uitgezien.


Met heel veel dank aan Darth_Punk voor de submit, vertaling en herschrijving!