Tuchtcollege fluit Schoemacher terug

Icoon Medisch'Cosmetisch chirurg' Robert Schoemacher is door het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg berispt, zo blijkt uit een nog niet gepubliceerde uitspraak. De man heeft verschillende klinieken voor cosmetische chirurgie. Ook verschijnt hij vaak op televisie, onder andere in het programma 'Make me beautiful', waar hij de cosmetisch specialist loopt uit te hangen. Hierbij heeft hij zichzelf gepresenteerd als 'cosmetisch chirurg'. Dit was tegen het zere been van het tuchtcollege.

Opvallend is dat de term 'cosmetisch chirurg' officieel helemaal niet bestaat. Toch is het gebruik ervan volgens het tuchtcollege in strijd met de wet BIG, die de titelbescherming van artsen regelt en het onbevoegd verrichten van medische handelingen bij patiënten verbiedt. Het college vond dat de indiener van de klacht, plastisch chirurg Martin Janssen van de Boerhaavekliniek in Amsterdam, voldoende aangetoond had dat Schoemacher als zelfbenoemde chirurg het vertrouwen van patiënten in echte chirurgen ondermijnt. Schoemacher is slechts basisarts.

Van het verweer van de 'chirurg', namelijk dat hij de term zelf niet meer gebruikt en dat hij er ook niets aan kan doen dat hij in de media nog zo genoemd wordt, was het college niet onder de indruk. Een keer een briefje sturen met het verzoek hem in het vervolg niet meer zo te noemen, werd "bepaald onvoldoende" geacht. Voor Schoemacher zelf heeft de uitspraak voorlopig geen verregaande consequenties, maar het is wel belangrijke jurisprudentie.

Robert Schoemacher
Geen cosmetisch chirurg, maar gewoon basisarts