Suriname opnieuw getroffen door zware regenval

Icoon RampOpnieuw zijn de al eerder getroffen gebieden in Suriname getroffen door extreme vormen van hoog water. De afgelopen dagen is het water op sommige plaatsen 2,5 meter gestegen. De inwoners van het eerder getroffen gebied kunnen daarom alle wederopbouw op dit moment wel vergeten, omdat veel 'airstrips' op dit moment niet gebruikt kunnen worden en ook de rivieren moeilijk bevaarbaar zijn.

De toerisme-industrie, één van de belangrijkste sectoren in Suriname, kreeg daarmee ook opnieuw een klap te verwerken, omdat zij gisteren de hutten weer zouden openen voor ecotoeristen. Dit blijkt ook niet mogelijk omdat vele complexen volledig overstroomd zijn.

Ook de scholen zijn opnieuw niet te gebruiken. Veel leerlingen, die toch wel weer naar school wilden, kunnen geen les volgen omdat hun klaslokalen volledig blank staan. In de meeste dorpen zullen daarom de scholen na de pinkstervakantie gewoon dicht blijven.

De Surinamers kunnen de voedselvoorziening en andere noodhulp maar moeilijk op gang krijgen, omdat de vliegvelden niet gebruikt kunnen worden. De helikopters van de Marine, die eerder nog van grote waarde waren in het gebied, zijn inmiddels vertrokken, omdat het ergste leed geleden leek. Of deze helikopters zullen terugkeren is nog niet duidelijk.