Hakenkruizen en arrestaties tijdens Luilak

Icoon PolitieTijdens de traditionele Luilaknacht in Noord-Holland Noord zijn ongeveer twintig jongeren van tussen de twaalf en twintig jaar door de politie aangehouden omdat ze overlast veroorzaakten. Vijf jongeren werden in IJmuiden aangehouden omdat ze met spuitbussen hakenkruizen op muren hadden gespoten. Enkele jongeren die opgemerkt werden terwijl ze auto's met boter en eieren aan het besmeuren waren hadden de pech deze zelf weer schoon te moeten maken. Al met al sprak de politie van een rustige Luilaknacht.

De bedoeling van Luilaknacht is dat zo vroeg als mogelijk mensen met veel lawaai wakker gemaakt worden. Jongeren maken vooral van de Luilaknacht gebruik om zich uit te leven met boter, eieren en andere etenswaren. De Luilakviering is echter geen vrijbrief voor het plegen van vernielingen. Het gooien van boter of eieren op gevels wordt als misdrijf gezien omdat er voor het reinigen soms professionele apparatuur nodig is. Wanneer een slot of automaat met purschuim of secondelijm dicht wordt gesmeerd kost het de eigenaar soms honderden euro's om de schade ongedaan te maken.

Tijdens de surveillances nam de politie eieren, meel, boter, curry en zeep in beslag. Bewoners die proberen hun eigendommen te beschermen en geÔrriteerd zijn laten zich soms gaan bij een confrontatie met vernielzuchtige jeugd. Toen een jongen van veertien langdurig aanbelde bij de woning van een 54-jarige Bergenaar aanbelde kreeg hij de gefrustreerde man achter zich aan. De jongen deed later aangifte omdat de man hem hardhandig aangepakt zou hebben.

Sommige ouders wekken hun kind in het holst van de nacht om aan het Luilakfestijn deel te nemen en kruipen daarna weer in bed. Wanneer de politie hen meldt dat hun kind is opgepakt wegens vernielingen reageren ze verbaasd. "Het is toch Luilaknacht?"