Voetbal: Uitslag Nederland - Australië

Icoon Nederlands ElftalHet Nederlands Elftal heeft de uitzwaaiwedstrijd in de Rotterdamse Kuip niet weten te winnen. Tegen het Australië van bondscoach Guus Hiddink werd het 1-1. Maar liefst drie Nederlanders vielen geblesseerd uit.

Nederland begon goed aan de wedstrijd. Al in de eerste minuut van de wedstrijd kreeg het een hoekschop, maar die leverde niets op. Een aantal minuten later raakte Philip Cocu geblesseerd nadat hij een knietje had gekregen van Viduka tijdens een hoekschop voor de Aussies. Cocu moest behandeld worden, maar kon de wedstrijd toch hervatten. In de 37e minuut bleek dat hij er toch te veel last van had en werd hij gewisseld voor Maduro.

De eerste grote kans van de wedstrijd was voor Van Nistelrooy, maar die stuitte op een prima keepende Schwarzer. In de negende minuut was het dan wel raak voor Van The Man. In eerste instantie was het Ooijer die op de doelman van de Aussies stuitte, maar Van Nistelrooy scoorde in de rebound toch de 1-0.

Oranje was duidelijk de betere ploeg, kreeg ook de beste kansen en had veel meer balbezit. Arbiter Dean, die in 2004 ook de uitzwaaiwedstrijd van Oranje tegen Ierland floot, boorde Oranje een penalty door de neus, doordat hij een geval van hands van een speler van Australie in het eigen strafschopgebied niet zag. Van Bommel en Sneijder hadden allebei een grote kans op de 2-0, maar beiden vonden ze Schwarzer op hun weg.

In de 41e minuut kregen de Aussies de kans op de gelijkmaker via Viduka, de gevaarlijkste man in de ploeg van Guus Hiddink. Van der Sar wist de kopbal met een schitterende actie echter te redden.

Aan het begin van de tweede helft kwam Heitinga in het veld voor Kromkamp. Eerstgenoemde had de 2-0 op zijn schoenen, maar de voet van Schwarzer zat dwars. Sneijder raakte bij de hoekschop die volgde geblesseerd door een vreemde en onbesuisde actie van de Nederlander zelf. De blessure van Sneijder was te ernstig om door te spelen en hij werd gewisseld voor Landzaat.

Negen minuten na rust kreeg Australië een penalty nadat Mathijsen Viduka had vastgehouden. Viduka nam de strafschop zelf en schoot deze tegen de lat. Na een vreemde scrimmage kon Cahill in de rebound alsnog de gelijkmaker scoren.

Wilshire werd vervolgens met rood van het veld gestuurd door Dean nadat hij een vuile overtreding beging op Van Bronckhorst bij de cornervlag van Oranje. Een paar minuten daarvoor beging de Aussie ook al een overtreding op Van Bommel. Van Bronckhorst kon niet meer verder spelen en werd gewisseld voor Dirk Kuijt.

In de tweede helft waren beide ploegen meer in evenwicht, ook qua kansen en balbezit. Robben en tweemaal Van Persie kregen nog kansen maar wisten niet tot scoren te komen. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd kreeg Nederland nog een vrije schop net buiten het strafschopgebied nadat Landzaat onderuit werd gehaald. Van Persie nam de vrije schop loeihard maar schoot tegen de paal.