Hamas verwerpt referendum Palestijnse staat

Icoon Israël/PalestinaHet voorstel om een referendum te houden, over het al dan niet aanvaarden van een Palestijnse staat op de Westelijke Jordaanoever naast Israël, van president Abbas is zondag door de radicaal-islamitische beweging Hamas verworpen. Een referendum zou alleen gehouden hoeven te worden als de Palestijnse partijen geen overeenstemming kunnen vinden over een politiek programma. "Het referendum zal de toestand bemoeilijken. Ik denk niet dat we meer crisissen nodig hebben sinds we met politieke, financiële en veiligheidscrisissen kampen", aldus Ghasi Hamad, een woordvoerder van de regering, zondag op de Palestijnse radio.

Hamad erkent dat de kloof tussen de huidige regering Hamas en president Abbas vergroot is. Het ultimatum voor het aanvaarden van het plan van Abbas voor een referendum verstrijkt maandag. Het referendum is door Abbas naar voren geschoven om Hamas te dwingen een door prominente Palestijnse gevangenen opgesteld plan te aanvaarden. Onder die gevangenen bevinden zich ook leden van Hamas. Alle gevangenen zitten nu vast in Israël.

Nadat Hamas de parlementsverkiezingen had gewonnen mocht deze in maart een regering samenstellen. De radicaal-islamitische beweging kwam onder internationale druk te staan om te ontwapenen en Israël te erkennen.

Zondag hebben leden van Hamas en Fatah een telefonisch overleg met de Palestijnse premier Ismail Haniyeh gehad. Doel was het bepalen van een definitief standpunt van Hamas ten aanzien van het voorstel van de gevangenen, dat de politiek-financiële crisis in de Palestijnse gebieden moet bezweren. "Aboe Mazen (Abbas) heeft verklaard dat er geen reden is om de dialoog te verlengen daar er geen enkele positieve verklaring is van Hamas. De dialoog loopt morgen af", aldus een volksvertegenwoordiger van de Fatah-beweging. "Het referendum is illegaal. Het heeft tot doel de dialoog te doen falen en het democratisch verkozen Hamas omver te werpen. We zullen het niet toestaan", zo liet een woordvoerder van Hamas weten.