Eigen 'Hollywood-dictatorschap' voor Chavez

Icoon Film"Licht, camera's, en... revolutie!" Vanuit een regisseursstoel huldigt de Venezuelaanse president Hugo Chavez zijn eigen filmstudiocomplex in. Hiermee wil hij concurrentie bieden aan het culturele dictatorschap van de Hollywood blockbusters. Chavez roept actie, waarna de banden afrollen en traditionele folkmuziek een nieuwe film inluidt.

Dit opmerkelijke initiatief kan waarschijnlijk het best gezien worden als een poging tot opstokerij onder de Venezuelaanse bevolking om Amerikaanse invloed tegen te gaan. Chavez heeft al eerder George Bush een terrorist genoemd, zijn aversie uitgesproken tegen het vrije-marktprincipe en gezegd te walgen van de Amerikaanse consumptiemaatschappij.

"Ze beïnvloeden ons met berichten die niets van doen hebben met onze tradities. Hollywood probeert de wereld te doordrenken van de zogenaamde American Way of life en het imperialisme. Het is als een dictatorschap." Vorige maand verscheen Chavez in de internationale media toen hij beweerde dat de Verenigde Staten een coup wilden plegen in zijn buurland.


Hugo Chavez