Burger onderzoekt gerechtelijke dwaling

Icoon MisdaadBurgers nemen niet langer genoegen met de veroordeling van een rechter en gaan zelf op zoek naar vermeende dwalingen. Wetenschapsfilosoof Ton Derksen en verpleeghuisarts Metta de Noo zijn na nauwkeurig onderzoek tot de conclusie gekomen dat verpleegkundige Lucia de B. onterecht is veroordeeld. De verpleegster is voor zeven moorden en drie pogingen tot moord op ziekenhuispatiënten veroordeeld. In een boek dat gisteren is uitgebracht haalden de wetenschapsfilosoof en de verpleeghuisarts de bewijzen tegen De B. onderuit; en rechters werden verweten bevooroordeeld te zijn. Derksen en de Noo kennen de tot levenlange veroordeelde verpleegster niet. Ze wantrouwden het vonnis en gingen op onderzoek uit. Na een uitgebreid onderzoek raakten ze ervan overtuigd dat het hier moest gaan om een gerechtelijke dwaling. De twee zoeken publiciteit met als doel dat de justitie de zaak Lucia de B. heropent.

Er zijn overeenkomsten tussen de zaak Lucia de B. en die van Ernst Louwes in de Deventer moordzaak. Twee schriftkundigen, E. en W. Waisvisz, zijn al sinds 1999 bezig te bewijzen dat Louwes onterecht twaalf jaar kreeg voor de moord op de weduwe Wittenberg. Na een herziening werd de financieel adviseur van de bejaarde vrouw opnieuw veroordeeld. Een groep rond opiniepeiler Maurice de Hond kreeg het voor elkaar dat justitie nu onderzoekt of er inderdaad fouten zijn gemaakt. Ernst Louwes heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn voor de moord op de vermogende weduwe Jaqueline Wittenberg. De echte moordenaar zou volgens opiniepeiler Maurice de Hond de klusjesman zijn.

Voor de twee mannen die veroordeeld werden voor de moord op Christel Ambrosius in Putten wist misdaadverslaggever Peter R. de Vries een nieuw proces af te dwingen. Uiteindelijk werden de mannen in 2002 vrijgesproken voor deze moord. Bij de Schiedammer parkmoord werd ook meteen gedacht aan een gerechtelijke dwaling. Volgens de rechtspsycholoog kon Cees B. onmogelijk de moordenaar van het meisje Nienke zijn. De justitie zag de fout pas in toen vier jaar later de echte moordenaar van Nienke spontaan bekende. De lijst van gerechtelijke dwalingen blijft groeien.