'Helft politici moet worden ontslagen'

Icoon Politiek "Het openbaar bestuur in Nederland is net spaghetti", vindt Mark van der Horst, voormalig VVD-wethouder van Verkeer in Amsterdam. Iedereen regeert over elkaar heen. "Nederland kan met de helft minder politici toe. Ik moest vergaderen over wegen rondom Amsterdam. Toen ik aantrad, was er een vergadering per weg. Dus een vergadering over de ontsluiting van de Flevopolder, een vergadering over de route naar het noorden. Ik heb daar flink de bijl in gezet. Er is nu nog één orgaan over. Dat doet pijn, maar het kan. Ik geloof dat het in de rest van het Nederlands bestuur ook kan".

Deze week verscheen zijn boek 'Bestuurlijke spaghetti', met Van der Horst's visie op het openbaar bestuur: het moet minder. Zo vindt hij dat de provincies Groningen, Friesland en Drenthe, die toch al veel samen optrekken, op veel gebieden kunnen fuseren. Hij vraagt zich af hoe het kan dat het aantal leden van de Provinciale Staten maar door blijft groeien. Ook vraagt hij zich af waarom de deelraden in Amsterdam volledig opgetuigde politieke organen zijn. "Het wordt tijd voor een grote schoonmaak".

Bestuurlijke sanering is volgens hem nodig, niet bestuurlijke vernieuwing. Hij hoopt dat de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken flink gaat snoeien in het aantal politici. "Dat gaat pijn doen en kost natuurlijk geld, maar de kosten heb je er na acht jaar uit. Volgens mij gaat de democratie erop vooruit. Door die brij aan overlegorganen is er niemand meer ergens op af te rekenen. Een gemeenteraadslid heeft niets meer aan zijn controlerende functie, want een wethouder kan altijd zeggen: dat compromis moest ik sluiten in dat en dat overleg. Niemand gaat nergens meer over".

Hij heeft het idee dat de politieke organen voor alles dezelfde oplossing zagen: meer politieke organen. Zo wordt Amsterdam bestuurd door de provincie Noord-Holland, het regionaal orgaan Amsterdam, de gemeente Amsterdam en de stadsdeelraden in Amsterdam. "Daarmee zijn er 231 politici die zich met mij als inwoner van Amsterdam-Zuidoost bemoeien".

Van der Horst vindt het hoopvol dat Minister Remkes van Binnenlandse Zaken een studiereis naar Denemarken heeft gepland. In Denemarken hebben regering en parlement flink gesnoeid in het aantal politici. Van veertien provincies zijn er vijf gemaakt, en alle gemeenten met minder dan 30.000 inwoners gingen op in andere gemeenten. "Ik zeg niet dat het precies zo moet, maar het bewijst wel dat het kan".

Overigens houdt Van der Horst niet de eer aan zichzelf om de politiek weer een beetje kleiner te maken. Hij treedt binnenkort aan als waarnemend burgemeester van de gemeente Heemskerk.