Cursus voetbalkijken voor vrouwen

Icoon Voetbal De Amsterdamse club Odeon organiseerde gisteren tijdens de wedstrijd Nederland-Mexico een speciale inburgeringscursus voetbalkijken voor vrouwen. Eindelijk kunnen de vrouwen begrijpen wat buitenspel nu werkelijk betekent. Veel vrouwen kwamen echter helemaal niet om de regels te leren, maar kwamen voor de gratis drank. "Yeah!", roept Didi, een deelnemer aan de cursus. "Ik kijk mijn hele leven al voetbal. Ik kijk altijd met mannen. Leuk om een keer met allemaal vrouwen te zijn. Ik ben benieuwd of die ook gaan loeien als het spannend wordt".

Wel zijn er enkele mannen op afgekomen. Gratis drank, dronken vrouwen en voetbal op televisie zijn mannen immers ook niet vies van. Stefan, een mannelijke deelnemer aan de vrouwencursus, gelooft er niet in. "Voetballiefde kun je niet aanleren. Het ontstaat heel natuurlijk in je jeugd".

Het reclamebureau van de cursus vindt dat de mannen de afgelopen twintig jaar hun best hebben gedaan om de vrouw en haar emoties te begrijpen. Nu is het aan de vrouwen om de wereld van mannen en het bijbehorende voetbal beter te begrijpen. Jasmijn heeft hier moeite mee. "Het hysterische van de mannen zal ik nooit begrijpen". Femke is wel al iets wijzer geworden. "Wat ik heb geleerd is dat je niet mag zeggen dat je de tegenpartij beter vindt, ook al speelt die beter. Daarmee trap je de man op zijn ziel".