Pastors wil Verdonk binnenhalen

Icoon Politiek Marco Pastors, leider van Leefbaar Rotterdam, wil VVD-minister Rita Verdonk binnenhalen in zijn nog op te richten landelijke partij. Gisteren stuurde Pastors nog een bloemetje aan Verdonk "om haar te troosten" voor de verloren lijsttrekkersverkiezing. De VVD-leden kozen Mark Rutte als lijsttrekker.

Pastors wil een gesprek met Verdonk. Hij meent dat Verdonk als stemmentrekker voor rechtse kiezers wordt gebruikt, terwijl de VVD onder Rutte een "links Dijkstal-beleid" zal uitvoeren. "Ik wil haar vragen wat ze nog doet in de VVD. Hoelang wil ze nog door die club als schaamlap worden gebruikt?", aldus Pastors.

Verdonk heeft na de verloren verkiezing gezegd minister van Vreemdelingenzaken en Integratie te willen blijven, en bij de volgende verkiezingen als nummer 2 op de lijst van de VVD te willen staan. Onder meer Gerrit Zalm, voormalig partijleider van de VVD, heeft gezegd dat het team Rutte-Verdonk een goede combinatie kan zijn.

Pastors baalt ervan dat Verdonk een overstap naar zijn partij "nog niet serieus heeft overwogen". Wel krijgt Pastors steun van LPF-Kamerlid Joost Eerdmans en het Rotterdamse gemeenteraadslid Ronald Sørensen van Leefbaar Rotterdam.