'Liever geen referendum meer over EU'

Icoon Europa Premier Jan Peter Balkenende heeft tegenover buitenlandse journalisten verklaard in de toekomst liever geen referendum meer te houden over de inrichting van de Europese Unie. Ongeveer een jaar geleden verwierp de Nederlandse kiezer de Europese grondwet door middel van een referendum.

De ex-minister van Financiën Onno Ruding denkt dat Nederland in Europa invloed verloren is. "Ik merk dat men zich in het buitenland afvraagt hoe geloofwaardig Nederland nog is". Hij is momenteel voorzitter van het Centre for European Policy Studies in Brussel. De Zweedse econoom Göran Therborn denkt dat als er een kopgroep van Europese lidstaten komt, "dat het moeilijk zal zijn voor Nederland om daarbij te horen". Staatssecretaris Atzo Nicolaï van Europese Zaken is het hier niet mee eens. "We liggen er niet uit', zo zegt hij.

De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, verwijt de Nederlandse regering een gebrek aan respect voor de andere EU-lidstaten. "Je doet de andere lidstaten tekort als je zegt dat de grondwet dood is". Hij vindt dat de minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot te weinig rekening houdt met de meerderheid van de lidstaten die de grondwet wel goedgekeurd heeft.