Boycot tegen Israël door Britse academici

Icoon AlgemeenDe grootste bond van docenten in het voortgezet en hoger onderwijs in Groot-Brittannië, de Natfhe, heeft een motie aangenomen om voortaan Israëlische academici te boycotten, omdat de Israëliërs hun 'apartheidspolitiek en discriminerende praktijken voortzetten'. De bond, die 67.000 leden telt, hoopt zodoende Israël in het gareel te krijgen. "Een boycot kan een effectief, moreel middel zijn die hoop brengt op vrede, gebaseerd op gelijkwaardigheid en waardigheid voor iedereen"

Een woordvoerder van Natfhe voegde hier later aan toe dat de motie geen verplichtend karakter heeft voor haar leden, maar meer een advies is. Desondanks heeft de motie tot grote woede geleid onder sympathisanten van de Israëlische politieke koers. "Natfhe zal vooral herinnerd worden als een racistische en discriminerende unie", zo liet onder andere de Britse organisatie 'Academische Vrienden van Israël' weten. De Israëlische ambassadeur in Londen, Zvi Hefetz, reageerde vrij laconiek. Hij verwacht dat de resolutie eerder Britse leerkrachten en studenten in het isolement drijft dan Israëlische.

Vorig jaar had de op één na grootste docentenbond van Groot-Brittannië, de AUT, al een boycot ingesteld tegen Israël, maar na grote druk trokken ze deze weer in.