Boycot tegen IsraŽl door Britse academici

Icoon AlgemeenDe grootste bond van docenten in het voortgezet en hoger onderwijs in Groot-BrittanniŽ, de Natfhe, heeft een motie aangenomen om voortaan IsraŽlische academici te boycotten, omdat de IsraŽliŽrs hun 'apartheidspolitiek en discriminerende praktijken voortzetten'. De bond, die 67.000 leden telt, hoopt zodoende IsraŽl in het gareel te krijgen. "Een boycot kan een effectief, moreel middel zijn die hoop brengt op vrede, gebaseerd op gelijkwaardigheid en waardigheid voor iedereen"

Een woordvoerder van Natfhe voegde hier later aan toe dat de motie geen verplichtend karakter heeft voor haar leden, maar meer een advies is. Desondanks heeft de motie tot grote woede geleid onder sympathisanten van de IsraŽlische politieke koers. "Natfhe zal vooral herinnerd worden als een racistische en discriminerende unie", zo liet onder andere de Britse organisatie 'Academische Vrienden van IsraŽl' weten. De IsraŽlische ambassadeur in Londen, Zvi Hefetz, reageerde vrij laconiek. Hij verwacht dat de resolutie eerder Britse leerkrachten en studenten in het isolement drijft dan IsraŽlische.

Vorig jaar had de op ťťn na grootste docentenbond van Groot-BrittanniŽ, de AUT, al een boycot ingesteld tegen IsraŽl, maar na grote druk trokken ze deze weer in.