Verdonk overtrad wet met Taida

Taida PasicIn de strijd tussen Rita Verdonk en Taida Pasic, heeft de minister de wet overtreden. Verdonk had niet de gegevens van Taida openbaar mogen maken in De Telegraaf; dit is in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens en bovendien onzorgvuldig. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft dit vandaag bepaald.

Begin dit jaar kwam de Winterswijkse Taida Pasic in het nieuws omdat haar medescholieren het niet eens waren dat zij het land uitgebonjourd werd, net voordat ze haar vwo-examens kon afleggen. Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken zocht eveneens de media op, en probeerde haar standpunten kracht bij te zetten door persoonlijke gegevens van Taida naar De Telegraaf te sturen.

Het CBP meldt dat een minister alleen dergelijke privťgegevens openbaar mag maken als de uitvoering van haar beleid gevaar loopt. Verdonk houdt vol dat dit het geval is, maar het CBP is het daar niet mee eens. Het College vindt daarom dat zij in strijd is met de wet. Verder was de openbaarmaking een "disproportionele inbreuk op de levenssfeer van de scholiere". Ook waren de gegevens niet volledig, aldus het CBP.