Amerikaanse Defensie wil snel aanvalswapen

Icoon BuitenlandsHet ministerie van Defensie van Amerika wil een al bestaande kernraket laten ombouwen zodat deze geschikt wordt om op een snelle en veilige manier een aanval te plegen op een verafgelegen doel. In het Amerikaanse Congres gingen meteen veel stemmen van protest op, zo meldt de New York Times vandaag.

Voor het plan van het Amerikaanse ministerie van Defensie moet de Trident II worden gebruikt. Het Pentagon wil het wapen zo aanpassen dat het met een niet-nucleaire lading kan worden gebruikt om terroristenkampen, geheime bergplaatsen van massavernietigingswapens en raketbases te vernietigen. Het wapen moet gebruikt worden op plaatsen waar Amerika geen basissen heeft of het te moeilijk is om boten en vliegtuigen in stelling te brengen.

De raket zou moeten worden afgevuurd, net als de wel nucleaire versie van de Trident II, vanaf onderzeeŽrs. Diverse Congresleden zijn bang dat andere landen de raket echter zullen aanzien als een nucleaire aanval, en daarop zullen reageren met nucleaire wapens, zodat een kernoorlog ontketend wordt.

De ontwikkeling van het nieuwe wapen zal een kleine half miljard dollar gaan bedragen. Met de komst van het nieuwe wapen zou de Amerikaanse president een troef in handen krijgen waarmee op een snelle manier een doelwit enkele duizenden kilometers verderop vernietigd kan worden. Hoewel het Pentagon zou willen dat het nieuwe raketsysteem al binnen twee jaar actief zou moeten zijn werken sommige parlementariŽrs niet mee. "Er is grote bezorgdheid dat het destabiliserend kan werken waar het gaat om afschrikking of nucleair beleid", aldus senator Jack Reed (Democraat) en lid van de Senaatscommissie voor de Strijdkrachten. Volgens veel Congresleden moet er eerst een plan komen waarmee de risico's worden geminimaliseerd.