ECB ziet spanningen in de eurozone

Icoon Euro Enkele landen in de eurozone hebben aan concurrentiekracht ingeleverd door stijgende loonkosten. Hierdoor zitten de landen in een zwakkere internationale concurrentiepositie, waardoor spanningen in het eurogebied kunnen ontstaan. Dit zegt Otmar Issing, chefeconoom bij de Europese Centrale Bank (ECB).

De politiek in de betrokken landen moeten er alles aan doen om hun concurrentiepositie te verbeteren. Issing wil niet nadrukkelijk zeggen welke landen hij bedoelt, maar deskundigen gaan uit van Spanje, Italië, Portugal en Griekenland. Issing heeft er alle vertrouwen in dat de politiek in deze landen de problemen oplost die ze zelf veroorzaakt hebben. Dit is de eerste keer dat de ECB melding maakt over toenemende verschillen in concurrentiekracht tussen de eurolanden. Issing zegt dat de monetaire unie geen gevaar loopt. "De onafhankelijke positie van de ECB vormt een stabiele basis", zo zegt hij.

Issing legt deze week zijn functie als directielid bij de ECB neer. Hij is de laatste van de oorspronkelijke eerste groep directieleden van de ECB. Issing noemt zichzelf daarom "de laatste der Mohikanen". Jürgen Stark, nu nog tweede man bij de centrale bank van Duitsland, zal hem opvolgen.