Inkomens topambtenaren fors gestegen

Icoon BinnenlandsOndanks de eerdere ophef over de stijgende inkomens van de top, zijn deze in de publieke sector vorig jaar toch weer fors gestegen. Vooral de bestuurders van universiteiten, energiebedrijven en de grote zorginstellingen zagen hun salaris flink stijgen, terwijl die van de lagere ambtenaren op de nullijn bleven. Dat bleek maandag uit onderzoek van het weekblad Intermediair.

Vice-voorzitter Rienk van Splunder van de vakcentrale CNV vindt dat het kabinet nu actie moet ondernemen. "Dit is wel heel erg wrang, want er zijn steeds minder handen aan het bed en meer managers. Personeelstekorten in de zorg en onderwijs zijn een groot probleem aan het worden, terwijl het geld met sloten de deur uit gaat via de top", aldus Van Splunder. Topman Thijs Wöltgens van de Open Universiteit zag zijn inkomen met twintig procent stijgen naar 230.000 euro. Jan Schnerr van de Zorggroep Utrecht-West verdiende in 2005 225.000 euro, 40.000 meer dan het jaar ervoor.

Volgens Edith Snoey van Abvakabo FNV is er sprake van onfatsoenlijke zakkenvullerij aan de top. Als het aan haar ligt komt het kabinet met een wet die ervoor zorgt dat loonstijgingen van topbestuurders niet verder stijgen dan die van het gewone personeel:"anders gaan wij inzetten op antigraai-clausules in cao's".

"Dat schrééuwt om ingrijpen", aldus PvdA-kamerlid Jan Boelhouwer in Intermediair. Zijn collega-Kamerlid Bert Bakker van D66 vindt de uitkomsten van het onderzoek "walgelijk" en "een absolute schande". Bakker wil opheldering van de minister van Economische Zaken Laurens Jan Brinkhorst, maar gaf aan weinig vertrouwen te hebben in het kabinet als het gaat om het witwassen van salarisuitwassen. "Balkenende sprak er vorig jaar schande van maar doet nu niets, bang als hij is voor de boze reacties van zijn CDA-achterban", aldus Bakker, die vindt dat de salarissen van topbestuurders in de publieke sector alleen nog in bijzondere gevallen hoger mogen zijn dan die van de premier. SP-Kamerlid Ewout Irrgang vindt ook dat het kabinet nu echt in moet grijpen: "Dit voortdurende gegraai is funest voor het vertrouwen in de politiek en bestuurders."


Met dank aan Geertsema voor de submit.