Burgermilitie VS bouwt eigen hek langs grens

Icoon BuitenlandsEen groep Amerikaanse vrijwilligers, die zich Minuteman Civil Defense Corps (MCDC) noemt, is begonnen aan de bouw van een hekwerk langs de zuidergrens van de Verenigde Staten. Zo hopen ze de instroom van Mexicanen tegen te gaan.

Het hekwerk moet 3000 kilometer lang en 2 meter hoog worden. De eerste 16 km, die de makers 'een eerste stap naar een verfijnder veiligheidssysteem' noemen, zijn al af. Er zijn wel enkele obstakels. Niet alle landeigenaren langs de grens zitten te wachten op een hek op hun privťland. Daarnaast kost een 3000 km lange hek ook heel wat geld. Om de overige 2984 km te financiŽren, is de groep nu een inzamelingsactie over het hele land begonnen. Naast het bouwen van het hek, houdt de militie zich ook bezig met het patrouilleren langs de grens.

De Verenigde Staten zijn verwikkeld in een heftig debat over illegalen. De senaat nam vorige week een besluit aan om alle illegalen die zich in de VS bevinden te naturaliseren, mits ze met een som geld over de brug komen. Dit tot ontsteltenis van veel Amerikanen, van wie sommigen tot de bouw van de hek zijn overgegaan, om tenminste geen nieuwe illegalen meer te krijgen.
Het logo van MCDC