'Ook minderjarigen vastgehouden in Guantanamo Bay'

Icoon MisdaadOp marinebasis Guantanamo Bay in Cuba hebben in de loop der jaren ook tientallen minderjarigen vastgezeten. Dat beweert een Britse mensenrechtenorganisatie in een op zondag gepubliceerd rapport. Het zou gaan om ten minste zestig jongeren, waarvan velen de leeftijd van vijftien nog niet eens bereikt hadden.

De Britste organisatie zegt dat er nog steeds ten minste tien jongeren vastzitten in de omstreden basis. Zij hebben langdurig blootgestaan aan eenzame opsluiting, herhaaldelijke ondervragingen en mogelijk zelfs aan martelingen. Hiermee overtreden de Verenigde Staten niet alleen hun eigen wetten, maar ook het Internationaal recht. Het is namelijk niet toegestaan kinderen op te sluiten in gevangenissen voor volwassenen.

"Er is niets mis met het berechten van minderjarigen als ze misdaden hebben begaan. Het geeft alleen problemen als je minderjarigen vasthoudt zonder proces in schokkende omstandigheden of ze laat berechten door een militaire commissie die - in de woorden van een aanklager die niet mee wilde werken - doorgestoken kaart is", aldus de chef van juridische zaken van de mensenrechtenorganisatie.

Met dank aan Asmodean voor het herschrijven en het plaatsen in de submit samen met Jootje90.