Nederlander omgekomen bij beving Java - dodental loopt op

Icoon Ramp Bij de aardbeving op het Indonesische eiland Java is gisteren ook een Nederlander om het leven gekomen. Dat is vanochtend bevestigd door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ondertussen loopt het dodental ook nog steeds op. Er zouden meer dan 4.285 mensen om het leven zijn gekomen, en volgens schattingen van het Rode Kruis zouden er 55.000 gewonden zijn gevallen.

Het ministerie wilde vanochtend geen details geven over de omgekomen Nederlander, maar volgens De Telegraaf gaat het om een 55-jarige galeriehouder uit Bantul. In die stad stortte ongeveer 80 procent van de huizen in, en vielen er veel slachtoffers.

De ziekenhuizen in de regio hebben ondertussen nog steeds grote moeite met de stroom gewonden. Wegens capaciteitsproblemen liggen er gewonden in de gangen van de ziekenhuizen, en zelfs op straat.

De angst bestaat dat de aardbeving tienduizenden mensenlevens heeft gekost. Volgens hulporganisatie Oxfam zouden sommige dorpen geheel verwoest zijn. Het Rode Kruis spreekt van 100.000 daklozen. De huizen zouden veelal stevig zijn, met zware daken, dus mogelijk liggen er nog veel verpletterde mensen onder het puin.

Donaties
Een aantal buitenlandse landen heeft inmiddels al hulp toegezegd aan de getroffen regio. De Nederlandse regering doneert 1 miljoen euro aan het Internationale Rode Kruis. "Het is nauwelijks te bevatten dat in deze regio opnieuw als gevolg van een aardbeving ruim 3000 mensen, onder wie ook een Nederlander, het leven hebben moeten laten. Nederland is bereid Indonesië te helpen waar nodig en mogelijk", aldus minister Van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking.

Het Nederlandse Rode Kruis heeft overigens gironummer 661 geopend voor donaties.


Omdat de ziekenhuizen te vol zijn, worden mensen op straat behandeld.


Het dodental in dit bericht is om 12.20 uur geactualiseerd.