Betoging homo's in Moskou met geweld afgebroken

Icoon BuitenlandsIn Moskou is de eerste betoging voor homorechten met geweld verhinderd door extreemrechtse en streng religieuze groepen. Ongeveer 40 homo's wilden bloemen leggen bij het graf van de onbekende soldaat. De politie hield in totaal 120 mensen aan wegens openlijke geweldpleging of deelname aan een verboden demonstratie.

Oorspronkelijk wilde de organisatie vandaag een gay parade houden, de eerste ooit in Moskou. Een rechtbank verwierp gisteren echter de bezwaren tegen een gemeentelijk verbod op de parade. De gemeente verbood de parade omdat er een grote kans was dat er rellen zouden uitbreken. Volgens de autoriteiten is er weinig begrip onder de bevolking voor homoseksualiteit. De uitspraak zou volgens organisator Nikolai Aleksejev bevestigen dat de autoriteiten de veiligheid van homo's en lesbiennes niet kunnen garanderen. De politie van Moskou zette zaterdag duizend man in om rellen te voorkomen.

Dit jaar is het dertien jaar geleden dat het verbod op homoseksualiteit uit het Russische wetboek werd gehaald. Veel Russen kunnen totaal geen begrip opbrengen voor de liefde tussen mensen van hetzelfde geslacht. De laatste weken hebben extreemrechtse en religieuze groepen gewelddadige demonstraties georganiseerd bij door homo's en lesbiennes gefrequenteerde nachtclubs. Volgens mensenrechtenorganisaties neemt de laatste tijd de homofobie weer toe in Rusland.

Videobeelden
Met dank aan IHVK en SCH voor de submit.