AFA verstoort demo Nationale Alliantie

Icoon BinnenlandsEen demonstratie in Amsterdam van de extreem-rechtse Nationale Alliantie (NA) is door aanhangers van de extreem-linkse Anti Fascistische Aktie (AFA) verstoord. De NA wilde oorspronkelijk in Amsterdam-Oost demonstreren tegen de pedofielenvereniging Martijn, maar moest uitwijken naar het Stadionplein in Zuid toen bleek dat AFA ze te snel af was met het aanvragen van een vergunning.

Het Amsterdamse gemeentebestuur wilde de beide groepen zo ver mogelijk uit elkaar houden. Dat mislukte echter, doordat leden van AFA op het Stadionplein opdoken. Overigens waren er bij het begin van de demonstratie nauwelijks aanhangers van de NA op het plein te vinden. Wel liepen enkele leden langs het plein, die vervolgens door hun extreem-linkse opponenten met verfballonen werden bekogeld. Eerder deze week had NA-voorzitter Jan Teijn nog de verwachting uitgesproken dat er vijftig tot honderd demonstranten zouden komen. "De harde kern van ruim 35 man komt altijd", verklaarde Teijn.

De aanwezige politie pakte alle AFA-aanhangers op, en bracht hen over naar een politiebureau. Volgens een woordvoerder van AFA is zijn organisatie niet voor pedofilie. "Zowel neonazi's als pedofielen zijn een etterende wond in deze maatschappij. Het liefst hebben we ze helemaal niet op straat." Teijn van de NA zegt met de demonstratie te willen strijden tegen de maatschappelijke acceptatie van pedofilie, die volgens hem wordt aangewakkerd door Martijn. Het is 'te gek voor woorden' dat de overheid zo'n organisatie al 24 jaar laat bestaan, meent Teijn.

Met dank aan persooneel voor de submit.