Nederlanders nog altijd negatief over EU

Icoon EuropaEen jaar na het referendum over de Europese Grondwet is de Nederlandse bevolking nog altijd niet positief te noemen over de Europese Unie. Dit bleek uit een onderzoek dat gehouden werd door Maurice de Hond en bureau No Ties, die de opdracht kregen dit onderzoek uit te voeren voor de NOS.

Bijna een jaar geleden stemde 62 procent van de Nederlandse bevolking tegen de nieuwe Europese Grondwet, volgens de nieuwste peiling zouden nu 68 procent van de Nederlanders tegenstemmen. Het aantal Nederlanders dat de EU negatief vindt liep op van 19 naar 21 procent, terwijl ook het aantal aanhangers van de EU steeg, van 12 naar 14 procent.

Overigens vinden niet alle Nederlanders dat de Grondwet helemaal niet zou moeten komen, 56 procent zou wel voor een aangepaste variant zijn van de wet. Ongeveer 83 procent vindt dan wel dat er opnieuw een referendum moet worden gehouden over de grondwet.

Het toetreden van Roemenië en Bulgarije valt in Nederland ook niet goed, meer dan de helft van Nederland ziet dit niet zitten. Mocht dit dan toch gebeuren in 2007 of 2008, dan zou er een aparte groep van twaalf landen, met Nederland daarbij, moeten worden gevormd die dan hoger staan van de rest van de landen, zo vindt 48 procent van de tegenstanders.