'Dode' bergbeklimmer blijkt nog in leven

Lincoln HallEen doodgewaande Australische bergbeklimmer blijkt nog te leven. De 50-jarige Lincoln Hall was donderdag op de Mount Everest in problemen gekomen, en voor dood achtergelaten door zijn expeditiegenoten. Een andere bergbeklimmer ontdekte vrijdagochtend echter dat Hall nog leefde, en bracht hem samen met een aantal sherpa's naar een kamp op 7000 meter hoogte.

Hall is bij bewustzijn maar gedesoriënteerd, lijdt aan een acute psychose en verzet zich tegen behandeling, zo maakte zijn expeditieleider Alexander Abramov bekend. Hij zou desondanks in redelijk goede gezondheid zijn. Vrijdag meldde Abramov nog het overlijden van Hall. De Australiër had anderhalf uur voordat hij in problemen kwam de top van de Mount Everest bereikt, en deze mijlpaal zelf via een draagbare radio aan de wereld kunnen mededelen. Aan de expeditie van Abramov en Hall neemt ook een 15-jarige Australische jongen deel. Deze moest door de slechte omstandigheden op weg naar de top echter rechtsomkeert maken.

Dit seizoen zijn tot nog toe zeker veertien alpinisten omgekomen op Mount Everest, een dieptepunt. Zo overleed eerder deze maand de Britse klimmer David Sharp. De 34-jarige was zonder zuurstof komen te zitten en had geen sherpa's bij zich. Minimaal veertig bergbeklimmers, waaronder de Nieuw-Zeelander Mark Inglis die de top wist te bereiken op twee kunstbenen, moeten op de ochtend van 15 mei de stervende Sharp hebben zien liggen.

Met dank aan Stonkel voor de submit.