'Moord op Blair te rechtvaardigen'

Het omstreden Britse parlementslid George Galloway heeft in een interview met het tijdschrift GQ gezegd dat het vermoorden van premier Tony Blair te rechtvaardigen is. Wel moeten er dan volgens Galloway geen andere slachtoffers bij vallen.

Volgens de voormalige Labour-politicus zou een moordaanslag op Blair ''een verdedigbare respons'' zijn op de oorlog in Irak. ''Blair gaf immers bevelen die leidden tot de dood van duizenden onschuldige Irakezen'', aldus Galloway.

De parlementariŽr zegt overigens dat zijn uitlating niet moet worden gezien als een oproep tot moord. Bovendien voegde hij er aan toe dat hij de politie zou inlichten, als hij van een dreigende aanslag op de hoogte zou zijn. Galloway werd indertijd uit de Labour-partij gezet omdat hij Britse soldaten in Irak had opgeroepen om niet te vechten. Vorig jaar haalde hij op persoonlijke titel een parlementszetel.

In juli 2005 zorgde Galloway voor ophef door te verklaren dat de Britten de zelfmoordaanslagen in Londen aan zichzelf te danken hadden. Een maand later noemde hij Bush en Blair grote terroristen.

Met dank aan Haviksvrouwe voor de submit.