Meer gebreken bij vliegtuigen

Onur Air Op de Europese luchthavens zijn vorig jaar meer vliegtuigen met gebreken aangetroffen. De Europese luchtvaartinspecties vonden tijdens controles onder meer versleten banden, lekkages, niet werkende noodverlichting en verkeerde documenten. Het gaat vooral om kleine gebreken, het aantal serieuze tekortkomingen is afgenomen.

Het jaarverslag van de Joint Aviation Authorities (JAA) spreekt over onderzoeken in 32 landen. In totaal werden 8492 gebreken gevonden tijdens 5457 controles. Daarmee wordt de stijgende lijn van de jaren ervoor doorgezet. Er werden 1182 serieuze tekortkomingen gevonden. Volgens de JAA komt de stijgende lijn doordat de onderzoeken zich vooral geconcentreerd hebben op luchtvaartmaatschappijen met een dubieuze reputatie.

Onur Air is nadrukkelijk gecontroleerd. Deze Turkse luchtvaartmaatschappij kreeg vorig jaar in vier landen, waaronder Nederland, een vliegverbod wegens gebreken aan de vliegtuigen. Kort daarna was het landingsverbod weer ingetrokken. Ook hebben de inspecteurs de maatschappijen Air Bangladesh en Silverback Cargo Freighters extra onderzocht. Deze maatschappijen mogen niet meer vliegen in het Europese luchtruim. Van de Nederlandse maatschappijen zijn Martinair, KLM en Transavia onderzocht.