Zembla wees uitzending over Bos af

De VARA/NPS-documentaireserie Zembla zal voorlopig geen kritisch profiel maken van PvdA-leider Wouter Bos. Een voorstel van een Zembla-redacteur om ook de handel en wandel van Bos eens kritisch tegen het licht te houden, nadat dit eerder deze maand met Ayaan Hirsi Ali en minister Verdonk gebeurde, is door eindredacteur Kees Driehuis afgewezen. Dat meldt weekblad HP/De Tijd deze week.

Volgens het blad lijkt het er op dat Zembla liever rechtse dan linkse politici op de korrel neemt. Driehuis ontkent dat overigens in een reactie: ''We hebben het PvdA-beleid onlangs nog aan de orde gesteld in uitzendingen over Uruzgan en het vmbo-onderwijs. Trouwens, ťlke politicus wordt hier ter redactie wel een keer genoemd, maar er moet wel een aanleiding zijn om aan een project te beginnen. Bij Bos was die er niet.'' Dat Bos volgend jaar een grote kans maakt om minister-president te worden, vindt Driehuis schijnbaar nu geen goede aanleiding. Hij sluit echter niet uit dat Zembla volgend seizoen alsnog iets met Bos gaat doen.

Het schijnt dat de redacteur die het Bos-voorstel deed, onlangs ook voorstelde om een uitzending aan kernenergie te wijden. Ook deze suggestie werd door de Zembla-redactie weggewoven. Driehuis zou de betreffende redacteur zelfs bars hebben gevraagd of hij nog wel bij Zembla past. Eindredacteur Driehuis wilde hier tegenover HP/De Tijd niet op ingaan.