'Gristenhond' doet aangifte tegen GeenStijl

Rogier HavelaarRogier Havelaar (foto) van de ChristenUnie voelt zich beledigd door GeenStijl. Op het weblog werd Havelaar, voorzitter van CU-jongerenorganisatie PerspectieF, een gristenhond genoemd. De bewuste uitspraak 'Sterf gristenhond sterf' werd overigens niet gedaan door één van de medewerkers van GeenStijl, maar door een gebruiker. De reactie blijkt inmiddels gemodereerd te zijn, volgens de CU op verzoek van de partij.

Havelaar vindt het onacceptabel dat mensen dergelijke uitlatingen doen, in plaats van een redelijke discussie te voeren, zo liet hij vandaag weten. De bewuste reactie was naar aanleiding van een sarcastisch schrijfsel van LucasDeLinksel*l, die een column van Havelaar bekritiseerde waarin de CU'er opriep het probleem van de webcamseksende jeugd aan te pakken, onder meer door providers maandelijks een overzicht van bezochte websites naar internetgebruikers te laten sturen.

De PerspectieF-voorzitter heeft inmiddels aangifte gedaan tegen GeenStijl. "Op Geenstijl.nl werden uitlatingen gedaan als 'sterf gristenhond sterf', 'stelletje gore fundamentalisten' en 'straks beginnen ze nog met aanslagen'. Dit vind ik onacceptabel, daarom heb ik aangifte gedaan. Niet zozeer omdat ik me bedreigd voel", verklaarde Havelaar. Hij maakt zich zorgen over de wijze waarop er wordt gediscussieerd op het internet. "GeenStijl is een voorbeeld van een website waar leden ongenuanceerd en anoniem de meest grove uitlatingen doen. Dit is geen manier van discussieren in een gezonde samenleving." Havelaar heeft volgens de site van PerspectieF bijval gekregen van een aantal collega's van andere jongerenorganisaties, zoals Ruben Zandvliet van de JS en Klaas-Jeroen Terwal van de JOVD.

Gisteren werd GeenStijl naar aanleiding van het stukje ook al op de hak genomen door de site Gristelijk.nl. "Het is met GeenStijl net als porno. Het lijkt aantrekkelijk, maar hoe meer je je er mee inlaat, hoe triester je wordt", schreef ene Kees Dijkstra.

Update
GeenStijl heeft ondanks alles Havelaar alvast een fijne Hemelvaart toegewenst.

Gristenhond 1
Gristenhond 2
De reactie is inmiddels op verzoek van de CU gemodereerd