Vader cel in voor thuishouden dochter

OnderwijsEen Joodse vader uit Leidschendam moet binnenkort 11 dagen de cel in omdat hij zijn 17-jarige dochter een jaar lang heeft thuisgehouden. Volgens de man werd zijn dochter, een vmbo-leerlinge, op het Veurs Lyceum uitgescholden voor ''kankerjood'' en kreeg ze opmerkingen over vergassing en de Hamas naar haar hoofd geslingerd. De directie van de school greep volgens hem niet in.

De school bestrijdt dat: ''Wij hebben juist ontzettend veel gedaan voor zowel vader als dochter. Aan alle kanten hebben we geprobeerd om de problemen rond deze leerlinge op te lossen en dat is óók gelukt. Dat blijkt wel uit het feit dat ze nog steeds in dezelfde klas zit met de jongens die haar zo vreselijk zouden hebben gepest. Ze is nu bezig met haar eindexamens en daarom vraag ik me echt af of het in haar belang is dat haar vader juist op dit moment de hele zaak oprakelt'', aldus schooldirecteur Cees Booij.

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël is indertijd ook bezig geweest met de affaire, maar trok uiteindelijk zijn handen er van af. Volgens CIDI-directeur Ronny Naftaniel vond zijn organisatie het een schande dat het meisje door deze kwestie ruim een jaar niet naar school ging: ''Daar had best een andere oplossing voor bedacht kunnen worden.''