Kasteel Dracula terug bij eigenaar

Icoon OpmerkelijkHet beroemde kasteel van Dracula in Roemenië zal, ruim zestig jaar nadat de communisten het zich toe-eigenden, vrijdag weer aan de rechtmatige eigenaars teruggegeven worden door de Roemeense regering. Dit heeft het ministerie van cultuur dinsdag bekend gemaakt.

Het kasteel Dracula, dat eigenlijk Het Bran Kasteel heet, is naar schatting 19,6 miljoen euro waard. Het kasteel was het eigendom van koningin Marie. Zij liet het in 1938 na aan haar dochter prinses Ileana, die getrouwd was met de aartshertog Anton van Habsburg. In 1948 werd het kasteel door de communisten geconfisqueerd, waarna het in verval raakte. De Habsburgers regeerden van einde zeventiende eeuw tot de twintigste eeuw over Roemenië.

Prins Vlad de Spietser, de inspiratiebron voor het boek van Bram Stoker, was nooit de eigenaar van het kasteel maar zou het kasteel, dat op een rots staat, wel hebben bezocht. De officiële overdracht aan de wettige erfgenaam, architect Dominic von Habsburg, zal plaatsvinden in het museum van het 14de-eeuwse kasteel in Transsylvanië. Habsburg mag de eerste drie jaar geen veranderingen aanbrengen aan het kasteel van Dracula

Kasteel Dracula