Pas uitbreiding na hervorming EU

Olli Rehn Na de toetreding van Bulgarije en Roemenië zal er voorlopig geen grote uitbreiding van de Europese Unie komen. Olli Rehn, Eurocommissaris van Uitbreiding, denkt dat de EU het niet aankan. Er is eerst een nieuw EU verdrag nodig voordat uitbreiding door kan gaan.

Zo'n nieuw verdrag zal er volgens Rehn op z'n vroegst in 2009 kunnen zijn. Pas na dit nieuwe verdrag kan Kroatië tot de EU toetreden. "Daarna ligt er voorlopig geen grote uitbreidingsgolf meer in het verschiet". Rehn wilde nog geen datum noemen voor de start van de lidmaatschapsonderhandelingen met Macedonië.

Wel wilde de Finse Eurocommissaris het hebben over de toetreding van Turkije. Volgens hem zijn de onderhandelingen met Turkije duidelijk gericht op lidmaatschap van de EU, "maar is het geen automatisme dat het land ook lid wordt". Rehn wilde nog niet zeggen of er misschien een speciale regeling met Turkije zal komen, waarbij er van toetreding geen sprake is, maar wel van intensieve economische samenwerking. Veel christen-democratische partijen in de EU willen zo'n regeling. "De gesprekken met Turkije worden een lange reis en die zal niet met een snelle Eurostar zijn, maar eerder met een lokale trein, aldus Rehn. "De reis is voor Turkije even belangrijk als de mogelijke uitkomst: het lidmaatschap. Aanpassingen van justitie en wetten voor culturele en taalrechten zijn nodig, anders zal een en ander negatieve gevolgen hebben". Rehn had eerder gedreigd de onderhandelingen met Turkije tijdelijk stop te zetten.

De Eurocommissaris erkent dat een groot deel van West-Europa geen zin meer heeft in een verdere uitbreiding. "Dat heb ik ook gemerkt in mijn contacten met burgers. Maar voor veel lidstaten die grenzen aan kandidaatlanden is de uitbreiding een goede zaak geweest. Ook voor de economie en stabiliteit in heel Europa is dit van groot belang. De komst van tien nieuwe landen in 2004 heeft ook niet gezorgd voor een implosie, integendeel".

Rehn weigert mee te doen aan de discussie over de definitieve grens van Europa. "Dat is voorbarig. De globalisering heeft wel even een stop gemaakt, maar je weet nooit hoe ontwikkelingen in de toekomst zullen zijn. Het zou slecht zijn nu al in steen te beitelen dat bijvoorbeeld Oekraïne er nooit bij kan komen".

De politicus staat positief tegenover een toenadering van Montenegro tot de EU, maar zegt het land nooit voor te zullen trekken tegenover de vroegere partner Servië. Dit is opmerkelijk, aangezien veel Montenegrijnen een onafhankelijk land wilden worden om sneller toe te kunnen treden tot de EU.