Arrestaties na weduweverbranding

In India zijn deze week een tiental inwoners van een dorpje uit de noordelijke staat Uttar Pradesh opgepakt, omdat ze niet ingrepen toen een 35-jarige weduwe zich op de brandstapel van haar overleden man wierp. Volgens ooggetuigen hadden dorpelingen de weduwe zelfs gedwongen zich met haar overleden man te verbranden.

Het zou gaan om het Hindoestaanse ritueel 'sati'. Daarbij verbrandt een weduwe zich vrijwillig met het lichaam van haar echtgenoot. Dat vrijwillig moet volgens velen echter tussen aanhalingstekens, want in de praktijk wordt vaak zeer zware morele druk op de weduwe uitgeoefend om hierin toe te stemmen. Een deugdzame vrouw behoort het namelijk niet te begeren om haar echtgenoot te overleven. Dat zou ook hebben gegolden voor de eerder genoemde weduwe. Volgens ooggetuigen werd ze door haar zwagers met stokken de vlammen ingejaagd terwijl 400 dorpelingen toekeken

De praktijk van weduwenverbranding is 175 jaar geleden al verboden door de toenmalige Britse machthebbers in India. In afgelegen gebieden is de traditie, die al duizend jaar oud zou zijn, echter nog levend. Vrouwenorganisaties vinden het aannemen van nieuwe wetten die bijvoorbeeld zouden regelen dat het hele dorp gestraft wordt na een geval van sati, zinloos. Het gaat erom bestaande wetgeving na te leven die deze praktijk verbiedt.